marți, 5 iulie 2011

Tatal in concediu de crestere a copilului

Conform legii, oricare dintre parintii copilului poate beneficia de concediu si indemnizatie de crestere a copilului. 
Daca tatal doreste sa intre in concediu atunci problema care se pune e termenul de la care poate beneficia de acesta. Conform art. 23 din norme:
1) Dreptul reprezentând indemnizaţia pentru creşterea copilului se cuvine după cum urmează:
    a) începând cu ziua următoare celei în care încetează, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data naşterii copilului, indiferent de persoana îndreptăţită care solicită dreptul, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată;
    b) începând cu data naşterii copilului, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate şi a indemnizaţiei aferente.

Prin interpretarea articolului de mai sus, daca mama beneficiaza de indemnizatie de maternitate, tatal poate solicita concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului, numai dupa implinirea a 42 de zile de la data nasterii, respectiv din a 43- a zi de la data nasterii copilului, cu respectarea conditiei privind stagiul de cotizare (calitatea de asigurat).
In situatia in care mama nu este asigurata in sistemul public sau nu beneficiaza de concediu de maternitate, tatal poate solicita concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului imediat dupa nasterea acestuia, fara a fi necesar a se parcurge cele 42 de zile.

Si cum legea este interpretativa, tocmai datorita sintagmei introduse la litera a) indiferent de persoana îndreptăţită care solicită dreptul,(pentru ca e clar ca numai mama poate beneficia de concediu de maternitate, asa ca o referire la alta persoana nu si-ar avea sensul) unele primarii nu accepta dosarul mai devreme de a 43-a zi de la nasterea copilului.
De asemenea, pentru ca tatal sa poate beneficia de concediu de la data nasterii , trebuie sa se faca dovada ca mama nu este asigurata in sistemul public (adeverinta eliberata de autoritatile competente). Am gasit intr-o instructiune din 6 mai 2011 ca: toate persoanele apte de muncã din familie trebuie sã facã dovada cã nu au refuzat un  loc de muncã ori participarea la serviciile pentru stimularea ocupãrii forţei de muncã (adeverinţã eliberatã de agenţia judeţeanã pentru ocuparea forţei de muncã). Deci e mai multa hartogaraie de adunat si in plus, chiar si in aceasta situatie tatal baneficiaza de concediu de crestere a copilului doar de la data aprobarii acestuia (e imposibila acordarea retroactiva).
In plus tatal poate beneficia de concediu paternal (subiect pe care o sa il tratez separat) inainte sa intre in concediu de crestere a copilului.

Alina, pentru ca sotul tau lucreaza intr-un sistem special, daca cei de la munca nu au nimic de obiectat (chiar ei am vazut ca i-au spus acest lucru) si nu cer toate documentele mentionate anterior, sotul tau poate intra in concediu de la data nasterii (dar nu mai devreme de data aprobarii cererii).


23 de comentarii:

 1. multumesc mult pt raspunsuri,o sa-l listez si pe acesta,sa vada doamnele de la UM :*

  RăspundeţiȘtergere
 2. Buna ziua,

  Am si eu o cateva intrebari si sper sa ma puteti lamuri:
  In cazul care copilul se naste in perioada in care mama se afla deja in concediu ingrijire copil (1 an), poate intra tatal in concediu de crestere copil pentru acesta din urma?
  La veniturile realizate in ultimele 12 luni, sunt luate in calcul si veniturile din contracte pe drepturi de autor, care se impoziteaza cu 16%?
  Cele 12 luni trebuie sa fie lucrate integral? Adica poate intra tatal in concediu ingrijire copil daca cu 2 saptamani inainte de nasterea copilului acesta nu mai lucreaza?

  RăspundeţiȘtergere
 3. Tatal poate intra in concediu de crestere copil pentru cel de-al doilea copil, cu singura conditie ca mama sa nu mai beneficieze de acest drept (chiar pentru primul copil). Ideea este ca sa nu fie concomitent cei 2 parinti in condiu chiar daca acestia solicita dreptul pentru copii diferiti. In momentul in care mama renunta la concediu sau se intoarce la munca tatal poate beneficia de acest drept. (sper ca am inteles bine intrebarea, daca nu va rog sa reveniti sa lamurim situatia)
  Da, se iau in considerare toate veniturile realizate din drepturi de autor.
  Nu este absolut nicio problema daca exista o perioada de 2 saptamani in care tatal nu lucreaza. Legea reglementeaza anumite situatii in care nu se realizeaza venituri dar care se iau in considerare (denumite perioade asimilate). Am scris un articol intrag aici: Am o perioada de inactivitate. Am dreptul la concediu de crestere a copilului? http://perfectlegal.blogspot.com/2011/07/am-o-perioada-de-inactivitate.html

  RăspundeţiȘtergere
 4. Ati inteles perfect intrebarea mea. Si am inteles si eu situatia. Am totusi o alta intrebare, legata de calculul indemnizatiei pentru aceasta situatie. Mama aflata in concediu de crestere copil, naste in aceasta perioada de 2 ani, gemeni. Cum se calculeaza indemnizatia? Din cate am inteles eu, daca nastea un singur copil in aceasta perioada, primea suma pentru copilul pentru care se afla in concediu de maternitate + 600 lei pentru cel nasut in perioada concediului. Asa este? Dar daca naste gemeni in aceasta perioada?

  RăspundeţiȘtergere
 5. Suma de 600 de lei se acorda pentru perioada dintre nasterea celui de-al doilea copil (in cazul expus de dvs a copiilor) si pana la data la care primul copil (deci cel pt care se primeste indemnizatia) implineste 2 ani. daca se nasc gemeni se primea indemnizatia pentru primul bebe si cate 600 lei pt fiecare dintre gemeni. dar conditia esentiala este ca toti copii sa se incadreze pe noua legislatia (adica sa fie nascuti dupa 1.01.2011. In cazul in care bebe 1 este nascut inainte de 01.01.2011 atunci se va primii doar indemnizatia pentru bebe 1 plus alocatiile fiecarui copil.
  Cat primeste indemnizatia pentru cresterea copiilor pentru gemeni aceasta va fi egala cu indemnizatia pentru bebe 1 (dar nu mai mult de 1.200 lei daca mama alege sa stea cu gemenii 2 ani si 3400 lei daca alege varinata cu 1 an)plus suma de 600 lei .

  RăspundeţiȘtergere
 6. Va multumesc mult pentru raspunsuri si pentru promptitudine.

  RăspundeţiȘtergere
 7. Buna ziua

  Am si eu o intrebare: in cazul in care eu ca mama am optat pentru varianta concediului de 2 ani de crestere a copilui, se poate ca in ultimele 6 luni, eu sa renunt (pt a ma duce la munca) si tatal copilului sa intre in continuare pana la terminarea concediului? Pt orice raspuns pozitiv sau negativ imi puteti spune baza legala? Va multumesc frumos

  RăspundeţiȘtergere
 8. Da, este posibil ca oricand pe parcursul concediului de crestere a copilului sa intre tatal in locul mamei in concediu. Binenteles ca se va recalcula indemnizatia si tatal va trebui sa aduca acte cu veniturile din ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului. Pt a va da baza legala va rog sa imi spuneti anul nasterii copilului (dupa cum stiti copii nascuti incepand cu 2011 sunt sub incidenta altei legi).

  RăspundeţiȘtergere
 9. Buna ziua

  Multumesc din suflet pentru raspuns. Copilul este nascut pe data de 23.11.2011 iar tatal lucreaza in acelasi loc cu mine.. Unde lucrez eu,legea este interpretata anapoda si nu ma lasa sa fac schimbarea, de aceea imi trebuie o baza legala pentru a le forta mana sa aplice legea in mod corect. Multumesc inca o data si astept un raspuns. Sarbatori fericite!

  RăspundeţiȘtergere
 10. Buna ziua,

  Va ma rog sa ma ajutati cu un sfat.

  Avem un copil nascut inainte de 1 ianuarie 2011 (26 august 2010) si 2 copii gemeni nascuti pe 13 octombrie 2011. Cum putem face pentru a beneficia de indemnizatie pentru cei 2 (adica 75% + 600)? La primarie mi s-a spus ca trebuie renuntat la indemnizatia pentru primul copil si asta se poate face numai prin reluarea activitatii parintelui aflat in acea perioada de 2 ani. Asa este? Nu se poate face doar declarativ?

  RăspundeţiȘtergere
 11. Pt anonim:
  Baza legala o reprezinta OUG 111/2010.
  Conform art. 16 alin 2 lit i, plata indemnizatiei se suspenda in situatia in care " beneficiarul realizeaza venituri supuse impozitului" (deci daca te intorci la munca).
  Potrivit Art. 18 din acelasi act normativ:
  (1) In situatiile de suspendare a drepturilor prevazute la art. 16 alin. (2), acestea pot fi solicitate si de catre o alta persoana indreptatita, daca indeplineste cerintele prevazute in prezenta ordonanta de urgenta.
  (2) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se cuvin si se acorda noului beneficiar de la data suspendarii, daca cererea a fost depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la data la care s-a produs suspendarea, respectiv de la data cererii, daca cererea a fost depusa dupa acest termen.

  RăspundeţiȘtergere
 12. Pt George:
  In situatia dvs. legea este ambigua si nu are o prevedere expresa in acest sens.
  Pe de o parte la art. 8 alin (1) din Normele de aplicare a OUG 111/2010 se prevede: În cazul în care persoana îndreptăţită, beneficiară a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru
  creşterea copilului sau, după caz, a stimulentului de inserţie,până la împlinirea de către copil a vârstei de un an sau 2 ani,respectiv 3 ani, naşte în această perioadă unul sau mai mulţi copii aceasta, la finalizarea concediului sau, după caz, a dreptului la stimulentul de inserţie, acordat pentru copilul anterior, optează,pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevăzute de lege (indemnizatie si concediu de crestere a copilului).
  Pe de alta parte art 8 alin 5 tot din norme prevede: " În situaţiile prevăzute la alin. (1) şi (3), dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului sau, după caz, la
  stimulentul de inserţie, pentru copilul
  anterior, încetează la data acordării noului drept.
  Deci la alin. 1 legea da dreptul unei optiuni doar la terminarea concediului pt primul copil iar la alin 5 spune ca Cic pt prinul copil inceteaza la data acordarii Cic pt al doilea copil (deci mai devreme de implinirea varstei de 2 ani pt ca altfel ar fi fost incetat de drept si aceasta adaugire nu-si avea sens).
  Dar tocmai pt ca nu va da decat o interpretare a legii iar dvs va trebuie o specificare concreta cu care sa mergeti la primarie eu as lua legatura la Ministerul muncii si as solicita in scris un raspuns pt situatia de fata (intai vorbiti la telefon si apoi stabiliti modalitatea de comunicare scrisa).
  Imi pare rau ca nu va pot ajuta mai mult dar nici in ordonanta, nici in lege, nici in instructiuni nu am gasit un raspuns adecvat.

  RăspundeţiȘtergere
 13. Mi se pare discrimatoriu ca in situatia nasterii de copii gemeni, unul sa primeasca 75% din veniturile realizate in ultimele 12 luni iar al doilea doar 600 lei.E ca si cum al doilea nu are sanse egale,il hranesti mai putin, il imbraci mai putin, etc.Se resopecta astfel Constitutia, Codul civil?Ce sanse sunt ca in instanta sa se obtina drepturi egale pentru multipleti?Legislatia europena ce prevede in acest sens?Multumesc.Liliana

  RăspundeţiȘtergere
 14. Buna ziua,
  AM si eu o intrebare. Eu am fost angajata de la 01.02.2011-31.01.2012, deci contractul meu de munca expira pe 31.01.2012, iar eu de pe 03.01.2012 sunt in prenatal. Data probabila a nasterii bebelului este de 10.03.2012. Nu stiu daca cei de la munca imi mai prelungesc de aceea imi fac probleme ca pentru o luna in care nu as mai fi angajata nu pot lua indemnizatia de crestere copil. Drept urmare, ce ar trebui sa fac in caz ca nu se prelungeste contractul, se poate plati contributia la asigurarile sociale de sanatate sau poate intra sotul in ingrijire copil? daca el intra in ingrijire copil si se duce la munca de la inceput, primeste oare suma aceea de 500lei? Multumesc!

  RăspundeţiȘtergere
 15. Imi pare rau dar nu puteti sa platiti dvs contributiile deoarece pt indemnizatie trebuie platit impozitul pe venit, deci va trebuie contract de munca. Dar daca dvs. veti naste undeva in luna februarie atunci sunt indeplinite conditiile pt a beneficia de indemnizatie.
  In conformitate cu art. 4 din OUG 111/2010, in calculul celor 12 luni anterioare nasterii copilului se includ şi fracţiunile de lună în care s-au realizat venituri supuse impozitului pe venit. Prin fracţiune de lună se înţelege efectuarea a cel puţin jumătate din zilele lucrătoare din acea lună. (De exemplu intre incetarea unui contract de munca si incheierea altuia persoana a avut o intrerupere de 2 saptamani) Prin excepţie, se acceptă ca de cel mult 3 ori fracţiunea de lună să fie constituită dintr-un număr mai mic de zile lucrătoare decât cel prevăzut anterior (deci efectuarea a mai putin de jumatate din zilele lucratoare dintr-o luna).
  În situaţia în care naşterea copilului se produce înainte de termen, perioada de 12 luni in care persoana trebuie sa fi realizat venituri supuse impozitului pe venit se diminuează cu perioada cuprinsă între data naşterii copilului şi data prezumată a naşterii, certificată de medicul de specialitate.

  RăspundeţiȘtergere
 16. as dori sa stiu exact cate zile de concediu pt.cresterea beblusului am nevoie ..acesta urmand sa se nasca in iulie ..si daca am dreptul ca tata la concediu post natal .

  RăspundeţiȘtergere
 17. voiam sa spun concediu prenatal ..scuze sunt emotionat ..oricum fiind functionar public si venitul este de ....

  RăspundeţiȘtergere
 18. Buna!
  Situatia noastra este urmatoarea: avem doi copii iar in prezent tatal este in CIC. Daca asteptam al treilea copil, iar in momentul nasterii eu voi vrea sa beneficiez doar de cele 126 de zile aferente concediului prenatal si postnatal dupa care sa ma intorc la serviciu, tatal trebuie sa faca o pauza din CIC pe perioada in care mama este acasa in concediul de 126 de zile sau ramane in continuare pana la expirarea CIC-ului in curs,urmand ca mai tarziu sa aplice pentru cel pentru cel de-al treilea copil.
  Mulumesc!
  Bianca Dull

  RăspundeţiȘtergere
 19. buna ziua situatia mea este urmatoare sotia mea nu lucreaza dar este coasigurata de mine as vrea sa etiu daca eu tatal pot sa lucrez incontinuare si sa eau cei 500 de lei si daca este obligatoriu sa stau acasa o perioada copilul se va naste peste o luna

  RăspundeţiȘtergere
 20. poate tatal copilului sa depuna cerere pt cresterea copilului daca copilul are 10 luni si mama nu beneficiaza decat de indemnizatia de 200lei?

  RăspundeţiȘtergere
 21. Buna ziua!
  Daca mama este in concediu crestere copil cu handicap de la 3-7 ani si naste al doilea copil in aceasta perioada,poate intra tatal in concediu pentru al doilea copil si mama sa ramana in concediu pentru primul?Multumesc!

  RăspundeţiȘtergere
 22. Buna ziua!
  Daca tatal beneficiaza de stimulent de insertie (mama neavand dreptul sa ia maternitate), poate sa renunte la acesta si sa intre in paternitate?
  Multumesc.

  RăspundeţiȘtergere
 23. Buna ziua,

  Am urmatorul caz: mama urmeaza sa nasca, nu lucreaza si este coasigurata. In acest caz, poate tatal sa-si ia concediu de paternitate de 1 sau 2 ani?

  Multumesc,

  RăspundeţiȘtergere